چوغ الف

پاره هایی از لا به لای کتاب ها، در زمینه ی مردم شناسی

چوغ الف

پاره هایی از لا به لای کتاب ها، در زمینه ی مردم شناسی

نویسندگان

عدد سیزده

پنجشنبه, ۸ فروردين ۱۳۹۲، ۱۰:۴۴ ب.ظ

" نحس و ناخوشایند بودن عدد ۱۳ و دوری جستن از آن، در بسیاری از کشورها و نزد بسی از ملت ها، باوری کهن است. مسیحیان هیچ گاه سیزده نفر بر سرِ یک سفره غذا نمی خورند*. در باور تازیان، سیزدهمین روز هر ماه ناخوشایند است**.ابوریحان بیرونی در جدول " روزهای مختار و مسعود و مکروه " در ایران کهن، روز سیزدهم ماه تیر را ( که تیر نام دارد) منحوس ذکر کرده است. سال های زیادی فروردین ماه اول تابستان بود. یکی از نویسندگان در خاطره های هفتاد ساله اش از باور مردم شهرِ خود، قزوین، درباره ی سیزده بدر می نویسد: 

" روز سیزده بدر جایز نبود برای دید و بازدید، به یک خانه رفت، هم صاحب خانه به فال بد می گرفت و می گفت نحوست را به خانه ی من آوردند و هم رونده نمی خواست مبتلا به نحوست آن خانه شود. روز سیزده باید به صحرا رفت؛ زیرا آنچه بلا در این سال بیاید، امروز مقدر و تقسیم می شود. پس خوب است ما در شهر و خانه ی خود نباشیم، شاید در تقسیم بلا، فراموش شده و از قلم بیفتیم. ""

* از آنجا که در آخرین غذای حضرت عیسی ۱۳ نفر سرِ سفره بودند و یکی از آنان خیانت کرد و به دشمن خبر داد و منجر به مصلوب شدن حضرت عیسی شد، امروز مسیحیان، ۱۳ نفر بر سر سفره نمی نشینند.

** بسیاری از هواپیماها ( از جمله هما) ردیف ۱۳ ندارد. در شماره گذاری خانه ها از شماره ی ۱۳ پرهیز می کنند. 


مطالب مرتبط: سیزده بدرسیزده بدر و کاتارهاسیزده بدر در کتب تاریخی


. آیین ها و جشن های کهن در ایران امروز