چوغ الف

پاره هایی از لا به لای کتاب ها، در زمینه ی مردم شناسی

چوغ الف

پاره هایی از لا به لای کتاب ها، در زمینه ی مردم شناسی

نویسندگان

۳ مطلب در تیر ۱۳۹۳ ثبت شده است

" فرهنگ، تمام حیات اجتماعی ما را در بر می گیرد ولی به ندرت خود را آشکارا بر افکار و اعمال ما تحمیل می کند. به عبارت دیگر انسان از بدو تولد، غذا خوردن، نشستن، حرف زدن، لباس پوشیدن و بالاخره شناخت ارزشها را _چه بخواهد و چه نخواهد_ در خانواده فرا میگیرد. کودک بالاجبار، جامعه و اعمال و رفتار طایفه و قشر و طبقه و بالاخره شهری را که محل رشد و نمای اوست، می آموزد؛ ولی انسان بنابر خصوصیات جسمانی، فکری، روانی، علمی و اجتماعی که  دارد و یا به دست می آورد، در چارچوب آنچه که از جامعه ی خود می آموزد، باقی نمی ماند و مختار است که پا فراتر نهد. و بی گمان اگر جز این می بود، انسان در محدوده ی فرهنگ زمان خود می ماند. نه این همه اختراعات و اکتشافات و توسعه و تحول فنی و زیستی و فکری مقدور بود و نه در طول اعصار و قرون، تغییر فرهنگی به وجود می آمد و نه تأثیر شخصیت و کاربرد هوش و استعداد و مقتضیات دیگر، افراد را به حریم "اختیار" می کشانید. "

مطالب مرتبط: ویژگی های فرهنگ

زمینه فرهنگ شناسی



  • چ.الف
" تمام پدیده های اجتماعی و نیز غیر اجتماعی، بنا بر مقتضیات زمان و مکان و مطابق نیازها، اختراعات، تجربیات و مهاجرت ها و ... دستخوش تغییر و تحول قرار می گیرد.ثبات به مفهوم فیزیکی کلمه، در هیچکدام از جنبه های فرهنگی یافت نمی شود و فقط فرهنگهای مرده (تمدنهای از بین رفته که آثارشان را از خلال اوراق تاریخ و حفریات باستان شناسی می توان دید)ثابت اند ولی زندگی جوامع انسانی و محیط های گوناگون در تغییر است؛ ولی این تغییر و تطور در زمینه های فرهنگی به قدری کند و آرام صورت می گیرد که در مشاهدات و ملاحظات روزمره محسوس نیست و تقریبا ثابت به نظر می رسد و حال آنکه هرکدام از زمینه های فرهنگی مانند لباس، خوراک، زبان و آداب و رسوم را که در برش زمانی کوتاه-مدت، ثابت به نظر می رسد، هر گاه در یک برش سی ساله مورد مقایسه قرار دهیم، این تغییر و تطور به روشنی مشهود می گردد. "

مطالب مرتبط: ویژگی های فرهنگ

زمینه فرهنگ شناسی
  • چ.الف
" فرهنگ به عنوان دستاورد معرفتی و فنی انسان و همه ی جوامع انسانی، "عام" است؛ یعنی در همه ی جوامع انسانی (کوچک یا بزرگ، ساده یا پیچیده)، این میراث مشترک و عمومی دیده میشود. هر گروه اجتماعی دارای ضوابط خویشاوندی، شیوه ی اقتصادی، مقررات، مناسک اعتقادی، زبان، ادبیات و هنر مخصوص به خود می باشد و هیچکدام از زمینه ها و پدیده های فرهنگی نیست که در دو جامعه یا دو قوم یا دو گروه اجتماعی کاملا شبیه به یکدیگر باشد. به عبارت دیگر، فرهنگ هر جامعه، "خاص" ِ همان جامعه است.*

* برای روشن شدن مطلب، می توانید یکی از جنبه های فرهنگی شهر یا قوم خود را با منطقه ی همجوار مقایسه کنید. مثلا "غذا و آداب غذاخوردن" به عنوان "عام بودن فرهنگ" در هر دو منطقه وجود دارد، ولی طرز تهیه، انواع، نحوه ی تغذیه، آداب مختلف و...، مطمئناً در شهر و منطقه ی شما "خاص" همان منطقه است."

مطالب مرتبط: ویژگی های فرهنگ

زمینه فرهنگ شناسی
  • چ.الف