چوغ الف

پاره هایی از لا به لای کتاب ها، در زمینه ی مردم شناسی

چوغ الف

پاره هایی از لا به لای کتاب ها، در زمینه ی مردم شناسی

نویسندگان

حوزه فرهنگی

شنبه, ۲۰ دی ۱۳۹۳، ۱۱:۰۵ ب.ظ
" با توجه به دو منطقه در یک سرزمین، ملاحظه می گردد که با اینکه آن دو منطقه فرهنگ کاملا مشابهی ندارند، معذالک نقاط مشترک و ترکیب های فرهنگی مشابه فراوانی بین آنها وجود دارد که هرگز این تشابه بین دو منطقه از دو سرزمین یا دو قاره ی مختلف دیده نمی شود. این تشابه و همسانی درباره ی مناطق همسایه ای که امکان اقتباس و اشاعه فراوان از یکدیگر دارند، گاه به حدی است که می توان مرز آن مناطق را نادیده گرفت و به عبارت دیگر مناطقی را که دارای ترکیب های فرهنگی مشابه همسان می باشند، "حوزه فرهنگی" می گویند. 
بنابراین حوزه فرهنگی عبارتست از منطقه ای که در آن چند گروه و طایفه ی مختلف زندگی میکنند و دارای عناصر فرهنگی و ترکیب های فرهنگی مشترک هستند.
ویسلر* در مطالعه ای که درباره ی سرخ پوستان آمریکای شمالی انجام داد، حوزه های فرهنگی آن مناطق را به حوزه فرهنگی خوراک، حوزه فرهنگی سفال، حوزه فرهنگی بافندگی و بالاخره اجزای محدودتری چون حمل و نقل، نقش و نگار معماری ها، هنرهای زیبا (کارهای روی سنگ و فلزات)، مناسک و سنن اعتقادی و اساطیر تقسیم بندی نمود. 
وی معتقد است با ترسیم این خطوط مشترک در مناطق همجوار و در بین واحدهای اجتماعی یا قبیله ای می توان گروه های مختلف اجتماعی را در قلمرو "حوزه های فرهنگی" دسته بندی کرد. او بر همین اساس حوزه های فرهنگی بومیان آمریکا را ترسیم نمود و آن سرزمین را به پانزده حوزه فرهنگی متمایز ساخت.**"

* مردم شناس آمریکایی که نخستین بار سرزمین مورد مطالعه را به حوزه فرهنگی تقسیم کرد.
** سالها بعد از تقسیم بندی ویسلر، مردم شناسی دیگر یعنی کروبر در تحقیقات خود، همین سرزمین را با معیارهای دیگر محدوده های متفاوت به پانزده حوزه فرهنگی تقسیم نمود.